divendres, 25 d’abril de 2014

En Pere i la Montserrat Fontanals de Ciutadella

Ja sabeu que vàrem estar a Menorca aquesta Setmana Santa. Com érem a tocar de Ciutadella em vaig interessar per on vivien Pere Marquès i la Montserrat Fontanals.

Per a qui no ho conegui, en Joan Gol, cosí de l'avi Juli Creus, estava casat amb Maria Assumpta Fontanals. Mort Joan Gol, Maria Assumpta Fontanals va marxar a Ciutadella on vivien les seves nebodes Maria Rosa i Montserrat Fontanals Siscart, filles del seu germà Josep. Montserrat Fontanals es va casar amb en Pere Marquès que tenia una botiga de queviures al carrer Calvo Sotelo, 54. Posteriorment, el carrer va canviar el nom a Camí de Maó.

Amb ells hi vam tenir una relació molt propera fins al punt que els Gol-Fontanals són padrins d'en Josep Maria i d'en Jordi.

Volia anar a aquesta adreça per conèixer on vivien en la creença de que tots havien mort. Un dels darrers cops que vàrem parlar amb els veïns de sobre de casa dels avis d'Arenys, amb qui tenien molta relació, ens van assegurar que la Maria Rosa i en Pere eren morts i que la Montserrat els hi semblava que també.

Vaig fer la foto de l'edifici del nombre 54. Una casa-botiga molt estreta a la que em vaig apropar per adonar-me des del carrer que era profunda i que tenia una escala a l'esquerra que accedia a l'habitatge. Justament a l'entrada, piles d'enciclopèdies i llibres com si algú tingués pendent recollir-los. Hi havia una sabateria a la vorera d'enfront i se'm va ocórrer d'anar a preguntar per la botiga de queviures ja que era més fàcil que esperar que coneguessin els seus propietaris.
Vaig enraonar amb una dona que, per sorpresa pròpia, els coneixia i em va comentar que en Pere i la Montserrat vivien. En Pere feia anys que estava ingressat a l'Hospital de Ciutadella -una mena de residència de gent gran- afectat d'Alzheimer i que no coneixia a ningú, ni a la seva dona. També em va comentar que la Montserrat passava de quan en quan per la sabateria a saludar-la i que ja no vivia a la casa-botiga del 54 perquè l'hi va caure una biga i era un perill. No sabia l'adreça on vivia ara. Sembla que va amb bastó però encara se la veu bé. Vaig deixar córrer seguir la investigació: condicionava altra gent.

1 comentari:

Ramón Siscart Sabaté ha dit...

Hola, buenas tardes Sr. Antoni, verá, he visto de aquellas casualidades de internet, su página en la que he quedado sorprendido de ver a la familia Fontanals, tíos José Fontanals y María Siscart y primas María Rosa y Mª Montserrat. La tía María era hermana de mi padre Ramón ya fallecido en el año 1998.
Nosotros vivimos en Soria, pues mis padres vivieron aquí toda su vida.
Por mi parte estaba recopilando algunas fotos del álbum familiar y al tropezarme con estas me he quedado de piedra pues no las conocía logicamente.
La última vez que nos vimos hace ya muchos años en Menorca, con mis hijos pequeños y el tío José ya muy mayor.
Mi sobrina Ana estuvo hace unos tres años allí viendo a Montserrat y ya nos comentó la delicada situación de Pere su marido.
Me pregunto si podría enviarme por internet alguna fotografía de estas en las que se les ve a los cuatro para incluir en el álbum. Por mi parte creo que tengo alguna de ellos que también podría enviarle.
Muchas gracias por la atención que me presta.
Encantado de saludarle
Ramón SIscart